Съмнения за син език и в Смолянска община

24 Юли 2014, Източник: Smolyan.info

Съмнения за болестта „син език” има и за някои смолянски села. Взети са от ветеринарите кръвни проби от животни в Могилица, Бостина, Черешките и Бориково, които проявяват симптоми на заболяването. Резултатите от пробите ще станат ясни във четвъртък или петък, поясни шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков .

 „Синият В език” влезе и в Смолянска област. Взетите проби паказаха положителни резултати при  седем животни в Златоград и съседните села Цацаровци и Кушла. Макар носители на заболяването да са кози и крави, при които заболяването протича по-леко и изграждат имунитет срещу него, огнището е регистрирано. Тези животни бяха с положителни серологични изследвания, но нямаха клинични прояви, обявиха ветеринарите.

Стопаните се съмняват, че заразата се пренася чрез комарите от гръцките коне и крави, които минават  границата  и търсят паша в пограничните села. „Хората, които отглеждат животни трябва да знаят, че при промяна на здравословното им състояние веднага трябва да уведомят ветеринарния лекар. Симптомите са посиняване на езика на преживните животни и отоци в муцуната, ерозии в лигавицата на устната кухина и над копитата”, съветват специалистите. Те са категорични, че вирусът не се предава от животните на човека, но хората не трябва да консумират месото на заразените животни дори и при дълга термична обработка.

 


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!