Всички училища в област Смолян ще отворят врати на 15-ти септември

12 Септември 2014, Източник: Smolyan.info

Извършените от инспекторите на РЗИ – Смолян проверки за готовността на училищата за първия учебен ден установиха, че всички отговарят на санитарно-хигиенните изисквания. Директорите на 8 учебни заведения изпълниха издадените през миналата учебна година предписания за освежаване на класните стаи, кабинетите, коридорите и физкултурните салони, за ремонт на санитарните възли, за подмяна на подови настилки и ремонт на покривни конструкции. В 7 училища ремонтните дейности продължават, но няма да възпрепятстват учебния процес. Причината за цялостното или частично неизпълнение на предписанията са извършването на ремонтните дейности в последния момент, преди започване на учебната година и недостиг на финансови средства, коментират от здравната инспекция.

Материално-техническата база на учебните заведения в Смолянска област се подобрява с всяка изминала година. В резултат на спечелени европейски проекти много от сградите на училищата са санирани, а учебните помещения са с подменена учебна мебел, осветление и подово покритие. Компютърните кабинети са оборудвани с изискващите се по нормативна уредба ергономични столове, щори и луминисцентно осветление. Значително е подобрено състоянието на физкултурните салони, както и наВ  помещенията, приспособени за спортни занимания.

Въпреки полаганите от училищните ръководства усилия за подобряване на материално-техническата база, опазването й от вандалски прояви на ученици остава непосилна задача. Доказателство за това е фактът, че при проверките на здравните инспектори в края на всяка учебна година се констатират редовно случаи на счупени столове и брави в класните стаи, повредени сифони и казанчета в тоалетните на повечето от учебните заведения.


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!