Община Смолян ще проведе обществено обсъждане за поемане на общински дълг

12 Септември 2014, Източник: Smolyan.info

Община Смолян ще проведе на 15 септември т.г. обществено обсъждане за необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг. Целта на кредита е  погасяване на стари задължения към доставчици и недопускане на запори по банковите сметки на община Смолян, както и рефинансиране на остатъка от заема към „Инвестбанк” .  Наложените запори  водят до нарушаване на бюджетната финансова дисциплина на община Смолян и невъзможност за разплащане на съществуващи задължения се посочва в Поканата, с която администрацията кани местната общност и заинтересовани институцииВ  да се включат в общественото обсъждане.  

Предложението на администрацията е общият размер на дълга да е  10 000 000.00 лева /десет милиона лева/. Той ще вземе чрез заем  от финансова институция, избрана въз основа на процедура по реда на Закона за обществените поръчки.

Припомняме, чеВ  по Договор за кредит от 20.08.2007г., сключен между община Смолян и „Инвестбанк“ АД, изменен от страните с Анекс № 1 от 26.09.2012г.,В  е изтеглен заем в размер на 13 000 000.00 лева. Остатъкът по него към 15 септември т.г. възлизаВ  общо на 7 140 000.00 лева - главница.

Община Смолян предлага за обсъждане с част от дългосрочния заем да се

покрият  съществуващи задължения към „Инвестбанк”АД. По договора  не се дължат наказателни лихви и комисионни при предсрочно погасяване.

Предлага се за обсъждане с част от дългосрочния заем да се покрият част от задължения към доставчиците по договори с община Смолян, които към 15.09.2014г. възлизат общо на 11 123 702.00 лeвa.

Кредитът за рефинансиране да е не повече от 60 месеца, считано от момента на усвояването на част или целия му размер, са сред условията на община Смолян . Годишният  размер на плащанията по дълга (главница, лихви, такси, комисионни и други плащания): за всяка отделна година да не е повече от 15 на сто от общата сума на собствените приходи и общата изравнителна субсидия по последния заверен годишен отчет за изпълнението на бюджета на община Смолян. Погасяването на главницата да е по погасителенВ  план на равни месечни вноски.

При възможност за предсрочно погасяване изцяло и/или на части да е без такса за предсрочно погасяване. Максималният размер на лихвения процент –  фиксиран, да е в размер не повече от 5.0 % годишно.

Писмени становища и предложения по темите на обсъждането могат да се подават и изпращат всеки работен ден от всички граждани и юридически лица, които имат регистрация, осъществяват дейност или ползват услуги на територията на община Смолян.

Общественото обсъждане ще се проведе на 15 септември от 17.00 часа в зала 242 на община Смолян.

 


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!