Художествената галерия тържествено отбеляза 50-годишния си юбилей

15 Октомври 2014, Източник: Smolyan.info

Художествената галерия в Смолян отбеляза  тържествено 50-годишния си юбилей.  Директорът й Иван Пеев представи исторически факти за половинвековния юбилей на значимата културна институция и посочи, че тя заема своето достойно място сред сродните институции в страната. Специално за случая е изготвен каталог, който дава реална представа за експозицията и фондовете на галерията. Пеев благодари на колегите си и на община Смолян, която е извършила ремонти на залите, осветлението и основен ремонт на покривната конструкция.

Секретарят Момчил Николов поднесе поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов. В него се казва, че за изминалия половин век Галерията се е утвърдила като авторитетна културна институция, събрала в своите фондове стойностни художествени творби на стотици български и чужди автори – представители на различни поколения от 30-те години на миналия век до днес. Стотици са изложбите, организирани от Галерията в собствените й експозиционни площи, представени в различни градове на страната ни, в престижни галерии на България и чужбина, а постоянната експозиция буди възхищение сред жителите и гостите на града ни.

Николов обяви, че на предстоящата сесия на Общинския съвет,  Мелемов ще внесе предложение Художествената галерия да бъде удостоена със Златен  плакет на община Смолян.

Приятели и гости на събитието поднесоха цветя и поздравления по случай юбилея. Те разгледаха и изложбата на 18 художника, експонирана специално за повода. Във фоайето на има подредена фотоизложба с интересни кадри, запечатали историята на галерията, изложбите, пленерите и фондовете. Събитието уважи и областният управител инж.Димитър Кръстанов. 

В 


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!