Маратонът, в памет на славните герои на полк.Серафимов, ще стане национален

19 Октомври 2014, Източник: Smolyan.info

За трета  поредна година община Смолян организира маратон по повод Освобождението на Родопите и Празниците на града. Проявата е и част от В кампанията  „ДА СПОРТУВАМЕ ЗАЕДНО 2014”,  която се провежда от 13 – 19 октомври В в В 28- те В Областни информационни центрове  в страната.  

В надпреварата участваха 25 състезатели, сред които и традиционните  маратонци Руско Кадиев, съпругата му Нонка Кадиева и Радко Михайлов. Включиха се  участници от Пловдив и от Перник. Маршрутът, общо 14 км., започна от връх Средногорец , а финалът бе пред паметника на полк.Владимир Серафимов на пл. „България” в областния град. Старт на спортната проява от паметния връх дадоха  днес зам.-кметовете инж.Мариана Цекова и Марин Захариев. „Благодаря на Даниела Керкелова и на всички, които се включиха в организацията по провеждане на маратона. С тази спортна проява засвидетелстваме уважение към  безсмъртния подвиг на полк. Владимир Серафимов и войните от 21 Пехотен Средногорски полк, защото ако го нямаше техния подвиг , може би нямаше да стоим на българска земя”, каза Захариев и откри маратона.  Инж. Цекова даде старт с изстрел. С много емоции и хъс за победа състезателите тръгнаха  по част от маршрута на славните герои на полк.Серафимов. 

Пръв финишира с време 55 минути пловдивчанинът Красимир Чотов. Малко след него пристигна деветкратната републиканска шампионка  по маратон,  перничанката Милка Михайлова. Нонка Кадиева е втора при жените, а при девойките първа е ВикторияВ  Бойкова. Радко Михайлов е втори при мъжете, а трети е Руско Кадиев.   

Всички бегачи бяха посрещани от кмета Николай Мелемов. След като бяха поднесени цветя пред паметника на полк.Серафимов, градоначалникът награди първенците и останалите участници в надпреварата. „ Този маратон ще стане  национален, а защо не и европейски.  Имаме уверение за това от Българската федерация по лека атлетика.  Поздравявам всички участници в маратона, защото с подобни прояви показваме признателност към подвига на героите загинали за нашата свобода. Благодаря на състезателите, организаторите и полицията, защото всичко мина добре ”, каза още кметът на Смолян.

Щастливи сме , че пробягахме част от маршрута на нашите герои, донесли на щиковете си свободата за Родопите. Доволни сме от организацията, споделиха и маратонците.

Наградите бяха осигурени от Областния информационен център в Смолян.  Първенците получиха  медали,  купи и грамоти. Всички участници в маратона получиха  банани, шоколад и вода. Организаторите бяха подготвили и томбола, в която  участваха всички състезатели , а наградите бяха:  колело, фотоапарат, раници и таблети.

Организатори на състезанието са : Община Смолян и Областният информационен център – Смолян. Те  благодарят на всички участници включили се в спортното събитие . 


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!