Продължават издевателствата над община Смолян с налагане на нови запори и възбрани на имущество

01 Декември 2014, Източник: Smolyan.info

Поредното съобщение за налагане на запор получи община Смолян от съдружниците на консорциум „Светлина” „Елмас” ЕООД и „ Тераком Смолян” ООД. Този път частният съдебен изпълнител Петко Мачкърски наложи възбрана, като обезпечение,  на  пет общински жилища в гр.Смолян, които са предоставени на крайно нуждаещи се наши съграждани. В първото жилище са настанени родители-инвалиди с две деца. Жената е на хемодиализа, а мъжът е и с психическо разстройство. Във втория апартамент живеят родител с дете, което има шизофрения. В третия апартамент е настанена вдовица с три деца .В четвъртия - безработна жена с болна майка и в петия инвалиди –родители с две деца. „Притеснени сме, защото няма свободни жилища, където да настаним тези хора, а при това положение има реална опасност да В останат на улицата”, коментира кметът Николай Мелемов. След тази възбрана, частният съдебен изпълнител ги описва и ги предлага за продажба.

Възмутен съм от действията на г-н Мачкърски и ще сигнализираме за редица нередности Камарата на частните съдебни изпълнители, поясни още градоначалникът.  

В началото на октомври Частният съдебен изпълнител направи опис на имоти и автомобили на община Смолян. Това се случи след като Общината бе осъдена да заплати в полза на взискателите „Елмас” ЕООД и „СКАБ” ЕООД, съдружници на консорциум „Светлина” сумата в размер на 444 589 лв. Независимо от факта, че Общината обжалва решението във Върховния касационен съд, фирмите са инициирали процедурата по събиране на дълга. Сумата от описаните до момента общински имоти е над 1 млн.200 хил. лв., но независимо от това посегнаха и на общински жилища, където живеят крайно нуждаещи се хора.

Продължават издевателствата над община Смолян с налагане на нови запори и възбрани на имущество. Досега не е даден ход и на жалбата срещу адвокатския хонорар от 20 хил. лв. Частният съдебен изпълнител не предприема никакви действия срещу жалбите на Общината.

Фирмите имат претенция за нови над 600 хил. лв. задължения на общината, предмет на отделно съдебно дело.

Припомняме, че Частният съдебен изпълнител изпрати призовка за принудително изпълнение на община Смолян. На 6 октомври т.г. той описа пет автомобила и имотите – паркинга до хижа „Студенец” и терена до него с площ 6 739 кв.м. , както и атрактивния имот до хотел „Смолян” с площ 5 888 кв.м. Върху тях бе наложен запор.

Дълговете са за улично осветление и са натрупани при предишното общинско ръководство. Договорът е от 4.08.2008 г. с предмет „Ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветление на територията на община Смолян, сключен от предишния кмет Дора Янкова с Консорциум „Светлина”. В консорциума съдружници са  „Елмас” ЕООД и „СКАБ” ЕООД. По посочения договор общината е трябвало да заплаща ежемесечно по 12 хил. В 523 лв. само за обслужване, като отделно се заплаща всеки извършен ремонт, в т.ч. смяна на крушка, като нито една крушка не е сменена по гаранциите. Предишното ръководство е спряло да плаща още през 2009 г. като е оставило на сегашното дългове В за над 800 хиляди лв.В 


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!