Мелемов: „Рожен” се завръща след деветгодишно прекъсване

12 Януари 2015, Източник: Smolyan.info

Роженският събор се възражда след деветгодишно прекъсване. От 17 до 19 юли тази година на красивите Роженски поляни ще се проведе Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен”. Това ще бъде иновативно културно събитие, което ще се превърне в наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”. По този повод кметът Николай Мелемов проведе днес среща със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”.

Мелемов посочи, че чрез публично-частно партньорство с община Смолян „Рожен” ще  се възкреси и надгради като събор на народното творчество и животновъдството и щеВ  се изпълни с ново съдържание и акценти. А те са: фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри.

Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред,В  коментира Мелемов и допълни, че очакваните посетители на Събора ще са над 250В 000 души.

В най-близко време предстоят срещи с Министъра на културата и други ресорни министри, касаещи институционалната подкрепа на държавата за Роженския събор.


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!