Иво Царев: Десет млади предприемачи от община Смолян ще бъдат обучени по проект, за да започнат собствен бизнес

30 Януари 2015, Източник: Smolyan.info

Около 10 млади предприемачи от община Смолян ще бъдат обучени по проект, за да започнат собствен бизнес, съобщи председателят на местния клон на Българската стопанска камара Иво Царев. Условието е да са завършили висше образование, да са регистрирани в Бюрото по труда и да представят оригинална бизнес идея. По този повод в Смолян се проведе в семинар на тема “Основни аспекти в предприемачеството и стартиране на собствен бизнес”. Форумът се организира  по проект TRIGGER - “Транснационална инициатива за подпомагане на завършилите висши учебни заведения и предприемачество”. Той  се осъществява с подкрепата на Програмата за европейско териториално сътрудничество “Гърция- България 2007-2013”. Водещ партньор по нея е Министерството на Македония и Тракия, а Българската стопанска камара е един от четирите български партньори.

Интересът към семинара  беше голям. Взеха участие над 120 човека. Ние ще подпомогнем тези 10 младежи да създадат свой бизнес план, с който могат  да кандидатстват за финансиране, посочи Царев. Обучението на младежите –предприемачи ще продължи до края на август т.г. По проекта вече функционира Център по предприемачество, който се намира в хотел „Смолян”. Обменя се опит с гръцките партньори по проекта, обсъждат се и възможности за съвместен бизнес. Искаме да стимулираме хората да предлагат свои бизнес идеи и да изведем една добра практика от Смолян, коментира още Иво Царев.

Областният управител Недялко Славов участва в семинара. Той посочи, че разчита на активната си работа със Стопанската камара и всички институции, въпреки че резултатите ще дойдат след години. „В крайна сметка ние имаме сериозни отговорности и ангажимент към нашия регион да работим дългосрочно, а не да търсим краткосрочни решения“, подчерта още губернаторът на Смолян. 

 

 


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!