Ученици от СОУ „ Св. св. Кирил и Методий“ - Смолян се запознаха с професията на лесовъда

19 Май 2016, Източник: Smolyan.info

С интересната професия на лесовъда се запознаха учениците от седмите класове на СОУ „Св.св.Кирил и Методий“ - Смолян по време на професиографска екскурзия проведена в горски парк „ Амзово“, организирана съвместно от Център за кариерно ориентиране - Смолян и Регионална дирекция по горите - Смолян. Центъра за кариерно ориентиране е изграден по проект „ Система за кариерно ориентиране на училищното образование“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Водени от своите класни ръководители, кариерни консултанти и представител на РДГ - инж. Елена Кайкова по пътеката на здравето до горски парк „Амзово“, учениците имаха възможност да се запознаят с дървесните видове, характерни за района в който живеят, наличието на паднали и сухи дървета, както за тяхната ценност и използваемост. Интересен момент се оказа информацията за различните видове сечи, които се провеждат в горите и ползата от тях за подобряване на устойчивостта на насажденията. Учениците също показаха знания и активно участваха в разговора. Инж. Елена Кайкова запозна участниците с различните инструменти, които са необходими при изпълнението на дейностите при тази професия. Тя демонстрира начина на работа с тях: джипиес - апарат за ориентиране в гората; клупа - за измерване диаметъра на дърветата; високомер - измерване височините на дърветата; контролна горска мярка - маркиране на дърветата, както и други специализирани инструменти.

Учениците имаха възможност да обиколят парк „Амзово“ и да се запознаят отблизо с това, което достигна до тях, като информация и факти.В  Изненада за седмокласниците се оказа получаването на удостоверение за участие в обучение „Лесовъд за един ден“.В В 

В Професиографската екскурзия в горския парк „Амзово“ е част от инициативите, подготвени от кариерните консултанти в Центъра за кариерно ориентиране, които целят да запознаят учениците отблизо с различни професии и така да подпомогнат техния избор на бъдеща реализация.


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!