Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Смолян се запознаха с професията на лесовъда

04 Април 2017, Източник: Smolyan.info

Проект BG05M2OP001-2.001-0001 „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове

            С интересната професия на лесовъда са запознаха учениците от VI„а“ клас на пилотно училище СУ„Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Смолян по време на професиографска екскурзия проведена в местността „Козарника“,      организирана съвместно от Център за кариерно ориентиране - Смолян, Регионална дирекция по горите - Смолян и педагагически екип при СУ „Св. св.Кирил и Методий” -  гр. Смолян. Шести „а“ клас е една от 12 избранипилотни паралелки за апробиране на Програмата за кариерно ориентиране на ниво училище в изпълнение на  ПроектBG05M2OP001-2.00„Система за кариерно ориентиране вучилищното образование”.  Проектът се изпълнява от МОН в периода 2016-2017 г. с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“,съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

       Ocнoвнa цeл нa cъбитиeтo бешеучениците дa ce зaпoзнaят отблизо с професията на лесовъда, c гpижaтa зa бългapcĸaтa гopa, пoлзите oт нeя и нeйнoтo oпaзвaнe. Водени от ръководителя на педагогическия екип - Росица Шехова, учители, кариерни консултанти и представител на РДГ - инж. Елена Кайкова към местността „Козарника“, учениците имаха възможност да се разходят в гората и да се запознаят с различни дървесни видове. Инж. Елена Кайкова запозна участниците с различните инструменти, които са необходими при изпълнението на дейностите при тази професия. Споделено беше, че освен огромното значение за биоразнообразието, горите са източник на важни икономически ползи за страната и хората. Половината от населението на България е пряко зависимо от горите и горските ресурси като източник на доходи, питейни води и дървесина за отопление.Дeцaтa имaxa възмoжнocт чpeз интepaĸтивни игpи и зaнимaтeлни бeceди cлecoвъди дa нayчaт пoвeчe зa лecoвъдcĸaтa пpoфecия, гopcĸитe eĸocиcтeми и пpoцecитe, ĸoитo пpoтичaт в тяx. В зaлaтa нa  PДГ- Cмoлян cе запознаха с различни  гopcĸи живoтни и растителни видове от родопския край.

    Изненада  за учениците се оказа получаването на удостоверение за участие „Лесовъд за един ден“.

                                                  

   Седмицата на гората напълно оправдава своето мото - „Гората е живот“!

Професиографската екскурзия в местността „Козарника“ е част от инициативите, подготвени от клуб „Кариера“ в пилотното училище и кариерните консултанти в Център за кариерно ориентиране, които целят да запознаят учениците отблизо с различни професии и така да помогнат техния избор за бъдеща реализация.


Вашата прекрасна почивка в планината - Девин!



Почивка на планина в Могилица!